2013. január 7., hétfő

Határidők, célszakaszok

A határidő kitűzése egy lépéssel közelebb visz a céljaid eléréséhez, mert növeli a motivációdat és az elkötelezettségedet. Ha nagy célokat tűztél ki magad elé, érdemes részcélokra bontani, és ezekhez a kisebb célokhoz is határidőket írni, mert ezek elérése sikerélményt és újabb lendületet ad, közelebb visz a nagy célodhoz. 

Célszakaszok
  • Életcélok: amit az életed során el szeretnél érni. Ezek általában hosszútávú, egy évnél hosszabb időt vesznek igénybe az elérésük. Nagy vonalakban szabnak irányt az életedben.
  • Középtávú célok: amit 1-2 éven belül el akarsz érni, és ezek részletesebb kidolgozást igényelnek.
  • Rövid távú célok, napi tennivalók: ide tartoznak azok a törekvések, amelyekért minden egyes nap tenned kell. Ezek egészen pontosan körülírt feladatokat kell, hogy tartalmazzanak.
Ezek egymásra hatással vannak, mert a napi célok elérése hozzá segít a középtávú célok eléréséhez, az pedig az életcélok felé terelnek.
Sokan  úgy érezik, hogy minden nap egyforma, azzal a nyomasztó tudattal élnek együtt, hogy ugyanúgy forog életük kereke és nem haladnak semmit sem előre. Elkeseredetté válnak, ami visszaforgatja magát, és még több elkeseredésre való dolgot hoz az életükbe.
Ezt ne engedd!!!
Ha vannak terveid, és tudod, hogy az egyik nap után jön egy következő, ami közelebb visz a céljaidhoz, más gondolati szinten éled majd a hétköznapjaidat. Örömmel, és bizakodva tekintesz majd a jövő felé, amivel vonzani fogod a lehetőségeket. Csak élni kell velük :)

Egyik saját példám mintának
1. Életcélom, hogy anyagilag független legyek, sikeres coach-blogger-fotós és nagy utazó.
2. Ehhez kapcsolódó középtávú céljaim (1-2 éven belül)
  • Coach-képzésen részt venni, szakkönyveket olvasni.
  •  "Fotósuli" - online tanulás vagy könyvtári könyvekből önképzés.
  •  Angol nyelvtanulás Taxus-Learninges módszerrel.
  •  Önképzés a modern számítógépes programok világában: blogfelület, közösségi portálok (amiket még nem ismerek), fotószerkesztő, "okostelefon" kezelés.
3. A célokhoz kapcsolódó tennivalók
  • Coach képzés: megkeresni a megfelelő képzőcéget, előteremteni a képzés költségét, jelentkezni és 4-5 hónap alatt elvégezni az alapképzést. Ezt a célt már tavaly kitűztem, de a képzési költség előteremtési folyamat miatt módosítani kellett és az egész csúszik egy fél évet. Plusz munkát vállaltam az ősszel, amiért a fizetséget ez év márciusában fogom megkapni, és akkor meg lesz a tervezett összeg (képzési költség 300.000 Ft + utazások Budapestre a konzultációkra 8-10 alkalommal, kaja stb. = 500.000 Ft). Tanúsítvány megszerzése: határidő 2013. szeptember
  • 2 havonta egy coach tartalmú könyvet elolvasni, kijegyzetelni.
  • Coach weboldalakat látogatni, coach blogokat követni, rendszeresen kommentálni, kapcsolatot alakítani coach közösségekkel.
  • "Fotósuli": online keresés, fotósblogok követése, könyvtárból könyvkölcsönzés, fotósfeladatok teljesítése naponta (a blogomon beszámolni róla). Határidő: 2013. június (ez csak hobbicél, fontos, hogy jó minőségű fotókat készítsek és ehhez ismernem kell az alaptechnikákat).
  • Angol nyelvtanulás: már beszereztem a Taxus-Learning angol nyelvű lemezgyűjteményt. A naponta javasolt negyed óra helyett minimum egy órát hallgatom (hozzászoktatom magam, hogy MP3-an is tudjam hallgatni fülessel). Fontos az utazások miatt a beszélt angol, és a bloggerkedés miatt az írott. Egy hónap intenzív CD hallgatás után az írást is rendszeresen gyakorlom, naponta 5, majd 10 mondatot leírok angol nyelven. A számomra megfelelő szint elérésének határideje: 2013. november (tanultam már az angolt, 9 igeidőt ismerek, de még soha nem használtam).
  • Önképzés, az online programokban jártasság megszerzése fontos, mert az önmarketinghez, a sikeres vállalkozáshoz, a blogoláshoz nélkülözhetetlen. Olyan segítők megtalálása, akik segítenek az általam fontosnak tartott rendszerek gyakorlati használatának megmutatásában. Ez egy folyamatos tevékenység lesz, mikor mi válik aktuálissá. Saját weboldal kialakítása (profi webszerkesztő közreműködésével), határidő: 2013. december

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...