2012. december 29., szombat

Gyors önismeret a célok kitűzése előtt



"Ha igazán tudod, mit akarsz elérni az életben, hirtelen feltárulnak előtted a lehetőségek, amelyek hozzásegítenek célod eléréséhez."
John M. Goddard
Emberként, céltudatos lényként, ha nem látunk célt magunk előtt haszontalannak érezzük az életünket. Ha valaki arról panaszkodik, hogy belefáradt az életbe, nincs értelme élni, az azt jelenti, hogy nincs egy valamirevaló feladata, nem érez leküzdendő akadályt, és nincsenek kitűzött céljai sem. Valamilyen célja természetesen mindenkinek van, de ezek túlnyomó többsége igen halványan, és rosszul megfogalmazott. Csak kevesen veszik a fáradtságot, hogy határozott életcélokat tűzzenek ki maguk elé, pedig ha megtennék, növelnék annak esélyét, hogy kevesebbet dolgozzanak, és többet teljesítsenek, és eközben rengeteget vesződnek és céltalanul szétforgácsolják az idejüket és energiájukat.

A célkitűzésekhez találtam egy jó módszert Michael LeBoeuf: Az önszervezés iskolája c. kulcsos könyvében, amit használok a tervezéshez.
Az első persze itt is az önismeret, mert mindennek az az alapja. Nincs sok értelme azon töprengeni, hogy mit is akarunk az élettől, amíg nem vagyunk tisztába azzal, hogy ki is vagyunk valójában. Ha ismerjük magunkat akkor sokkal könnyebb a célokat megfogalmazni. Gyors önismeret, aztán jöhet a célkitűzés, majd a határidők, a tervezés és a sok-sok kis és nagy feladat, tennivaló a célok eléréséért.

Gyors önismeret
És most újra a listaírás, mert az írásos gondolkodás az alapmódszere minden jónak :)
 
1. Vegyél elő 10 db papírdarabot és mindegyikre külön-külön írd fel a következőt: ..... (neved), és …… vagyok.
10 különböző szerepet kell felírnod gyorsan, belemélyedő gondolkodás nélkül (max. 10 perced van rá), mert spontán válaszoknak kell lenniük, ez a feladat lényege.
Az olyan válaszok, hogy úszóbajnok, Guinness-rekorddöntő, a legjobb pókerjátékos ugyanolyan értékes szerep, mint az hogy szülő, gyerek, diák, feleség, háztulajdonos, sporthorgász, ékszerkészítő stb. Ha kevés a 10 kártya használj annyit, amennyit akarsz, bár sok ember nehezen szedi össze a 10 választ. 

2. Ha meg van a 10 cetli, olvasd el őket újra és állítsd fontossági sorrendbe és számozd meg őket. Ezután fordítsd meg az első cetlit és írd rá a következő mondatot:
„Ez az ÉNEM azért került az első helyre, mert …..”
És így töltsd ki sorban mind a 10 cédulát. Itt már annyit időzhetsz, amennyit csak akarsz, akár több mondatban is kifejtheted, hogy miért fontos az a szerep számodra.

3. Majd próbáld meg kívülállóként nézni a cetliket, olvasd át őket újra, és válaszold meg ezeket a kérdéseket:
     Mit árulnak el ezek a mondatok a másik emberről?
     Mit tart a legfontosabbnak az életében?
     Mihez kezdene legszívesebben az életében azok közül a dolgok közül, amiket Te nem csinálsz?
     Mit tanácsolnál neki, hogyan élje az életét?
És teljesen vonatkoztass el a jelenlegi életedtől, mintha másnak adnál tanácsot.  

ÉS EZ VAGY TE! Lehet, hogy ismered, de lehet, hogy vannak olyan szerepek, amikről nem tudtál, de spontán a felszínre kerültek. Ez egy gyors önismereti módszer, próbáld ki Te is.
Ezután jöhetnek a célok kitűzése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...